Ο Αμερικανός Εργάτης

Η ζωή στο εργοστάσιο
Paul Romano

O Paul Romano, ψευδώνυμο του Phil Sanger, εργάτης και συνδικαλιστής αυτοκινητοβιομηχανίας και μέλος της αντιπολιτευτικής τάσης Johnson-Forest (C.L.R. James - Raya Dunayevskaya) εντός του τροτσκιστικού Workers Party των ΗΠΑ, στην εργατική του μαρτυρία ο Αμερικανός Εργάτης, που εκδόθηκε το 1947 και μεταφράστηκε από τον Κορνήλιο Καστοριάδη στη γαλλική επιθεώρηση «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» (1949) και αργότερα από τον Danilo Montaldi στην ιταλική «Battaglia Comunista» (1954), αναφέρεται στην καθημερινή ζωή, στις εργατικές συμπεριφορές, στις αντιλήψεις και στους αγώνες τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο εργοστάσιο General Motors του Detroit. Η έκδοση του κλασικού αυτού βιβλίου από τους Κινούμενους Τόπους εντάσσεται στα πλαίσια μιας σειράς εκδόσεων με θέμα την εργατική μαρτυρία.

 

«Είμαι ένας νεαρός εργάτης κοντά στα τριάντα. Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην παραγωγική μηχανή της πιο εκβιομηχανισμένης χώρας του κόσμου. Τα περισσότερα χρόνια που εργάζομαι τα έχω περάσει δουλεύοντας σε βιομηχανίες μαζικής παραγωγής ανάμεσα σε εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλους εργάτες. […] Αυτή η έκδοση απευθύνεται στους εργάτες της βάσης και σκοπός της είναι να εκφράσει τις ενδόμυχες εκείνες σκέψεις, τις οποίες οι εργάτες σπάνια εκφράζουν ακόμα και στους συναδέλφους τους. Κρατώντας ένα ημερολόγιο των καθημερινών, τρόπον τινά, αντιδράσεων στη ζωή μέσα στο εργοστάσιο, ελπίζω να καταφέρω να αποκαλύψω τους λόγους της βαθιάς τους απογοήτευσης, που τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της με τις τελευταίες απεργίες και τις αυθόρμητες στάσεις εργασίας».

Paul Romano, 1947

 

«Συνολικά, “Η Ζωή στο Εργοστάσιο” δεν αποτελεί μια στατική τοιχογραφία ή κάποιο φωτογραφικό στιγμιότυπο της αμερικανικής εργατικής τάξης στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά μια αυθεντική εμπειρία της εργατικής συνθήκης ως μιας εν τω γίγνεσθαι διαδικασίας με τις δικές της δυναμικές, αλλά και τις δικές της αδράνειες. […] η μαρτυρία αυτή, έρχεται σε ρήξη με την απλουστευτική εικόνα μιας εργατικής τάξης απλού θύματος του καπιταλιστικού κόσμου. Από την άλλη πλευρά όμως, καταστρέφει εξίσου και το, ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ της μαρξιστικής παράδοσης της εποχής, φωτοστέφανο της ηρωοποιητικής εικόνας μιας εργατικής τάξης θυσιαζόμενης ανά πάσα στιγμή για τον ανώτερο επαναστατικό σκοπό».

Από το επίμετρο του Ι.Β.

 

(Από το οπισθόφυλλο)

 

Περιεχόμενα

Εισαγωγή

Κεφάλαιο I: Οι επιδράσεις της παραγωγής

Κεφάλαιο II: Ο χρόνος-ζωής που μετατρέπεται σε χρόνο-εργασίας

Κεφάλαιο III: Μετά το τέλος του Πολέμου

Κεφάλαιο IV: Η αναποτελεσματικότητα της εταιρίας

Κεφάλαιο V: Η οργάνωση της διοίκησης και η οργάνωση των εργατών

Κεφάλαιο VI: Οι διαφορετικές κατηγορίες των εργατών

Κεφάλαιο VII: Η αντίφαση του εργοστασίου

Συμπέρασμα

Επίμετρο του Ι.Β.

 

Ημερ. εκδοσης: 
Απρίλιος 2014
Σελιδες: 
136
Τιμη: 
9.00€
Κατεβαστε τα σχετικα αρχεια: